top of page

МОЕТО СЕМЕЈСТВО Е МОЈОТ СВЕТ

Конкурс за најубава писмена творба и цртеж

На конкурсот зедоа учество вкупно 59 деца на возраст од 5 до 13 години, од повеќе градови ширум Македонија.

Сите песнички/состави и цртежи се преубави и тоа сосема го отежна гласањето.

Творбите се објавени под бројчињата според тоа како пристигаа.

Екипата на Коалицијата за заштита на децата одлучи дека првото место заслужено треба да ѝ припадне на Даниела Теова 12 год., од Велес, чии творби може да ги видите под број 57.

Голема благодарност до нашиот спонзор Шумски фенери од Битола, кој на Даниела ѝ додели

викенд престој под Пелистер за целото семејство!

images.png

1

Ева Утевска

6 год. од Скопје

Ева сè уште е многу малечка, нема ниту 7 години, но сакаше да учествува на конкурсот и затоа тато ни го испрати овој мил цртеж, на кој прекрасно е илустрирана смислата на семејството - најсилниот и највозрасниот ги штити помалите и понежните.

1m

1m

4

Карла Гарабиљевиќ 

9 год. од Битола

Карла го обожава „Шумски фенери“ во сите годишни времиња. Карла и мама со особено задоволство би поминале еден викенд во ова местенце од бајките. 

Карла Гарабиљевиќ 1

Карла Гарабиљевиќ 1

Карла Гарабиљевиќ 2

Карла Гарабиљевиќ 2

Карла Гарабиљевиќ 3_edited

Карла Гарабиљевиќ 3_edited

7

Марија Нешковска

8 год. од Битола

Паметната Марија ни кажува една голема вистина - животот започнува во семејството и таму љубовта никогаш не завршува.

2

Јован Стаменов

5 год. од Скопје

И Јован е сè уште многу мал, но тој течно чита, сам пишува, има негови раскази и песни. И мама му помага, секако, но идеите се негови. :) Многу се израдувал за конкурсот, а цртежот го имал нацртано еден ден пред мама да му каже за натпреварот, додека ги чекал мама и тато да дојдат и го земат од кај баба. Сам сфатил дека е пола од двајцата. :)

Jovan Stamenov 1 (2)

Jovan Stamenov 1 (2)

Jovan Stamenov 2 (2)

Jovan Stamenov 2 (2)

5

Ема Стамеска

8 год. од Скопје

Иако ја надминала препорачаната должина за текстот, сепак мама ни го испрати составот затоа што Ема сакаше да учествува.

Поздрав од нив двете, кои се вистински вљубеници во пишаниот збор и книгите, и ни посакуваат успешна работа, и порачуваат Коалицијата да организира уште многу конкурси на истата тематика и да се вратат боите на виножитото онаму каде што припаѓаат!

Ема Стамеска 1

Ема Стамеска 1

Ема Стамеска 2

Ема Стамеска 2

Ема Стамеска 3

Ема Стамеска 3

Ема Стамеска 4

Ема Стамеска 4

Ема Стамеска 5

Ема Стамеска 5

3

Марија Манева

12 год. од Ресен

Марија ни е пример за тоа колку длабоко може да размислува едно дете. Навистина важно прашање: која е веројатноста од толку милијарда луѓе, токму мама и татко да се сретнат и да си ја имаат неа за ќерка?

Благодарност од тато до Коалицијата за трудот и залагањето на оваа тема.

Марија Манева 2

Марија Манева 2

2

2

Марија Манева

Марија Манева

6

Радмила Митровиќ

13 год. од Скопје

Радмила, исто така, сликовито ни го воспева нејзиниот татко, кој постојано ја има својата рака врз нејзината глава, т.е. тој ја заштитува. А мајка ѝ, пак, е онаа која ѝ дели совети. А тука се и сестричката Јана и кученцето.

Радмила Митровиќ 1

Радмила Митровиќ 1

Радмила Митровиќ 2

Радмила Митровиќ 2

9

Мелани Василевска

7 год. од Скопје

И ова прекрасно девојченце ни кажува уште една вистина - колку е убаво кога не си сам и си имаш сестричка или братче. Семејството е целото богатство на овој свет!

Марија Нешковска 1

Марија Нешковска 1

Марија Нешковска 2

Марија Нешковска 2

Марија Нешковска 3

Марија Нешковска 3

8

Симона и Ведрана Лазарески

11 и 7 год. од Кичево

Две сестрички, Симона и Ведрана, решија да ни испратат заедничка песничка и цртеж.

Мелани Василевска 1

Мелани Василевска 1

Мелани Василевска 2

Мелани Василевска 2

10

Дамјан Димитријовски

III одд. од Горно Оризари, Битола

Дамјан ни образложува дека иако во семејството понекогаш се караме, особено со нашите сестрички и братчиња, сепак ние многу се сакаме. Најмногу на свет!

Симона и Ведрана Лазарески 1

Симона и Ведрана Лазарески 1

Симона и Ведрана Лазарески 2

Симона и Ведрана Лазарески 2

Симона и Ведрана Лазарески 3

Симона и Ведрана Лазарески 3

12

Сандра и Силвија Трчилови

I одд. од Велес

Добрата учителка на овие две малечки сестричиња ни испрати нивен цртеж и искази за семејството.

Благодариме, учителке! :)

Дамијан Димитријовски 1

Дамијан Димитријовски 1

Дамијан Димитријовски 2

Дамијан Димитријовски 2

Дамијан Димитријовски 3

Дамијан Димитријовски 3

19

Магдалена Попов

9 год. од Неготино

Магдалена во својот состав ни кажува дека семејството е местото каде што се чувствува сигурна, среќна и исполнета. Полн погодок!

Магдалена Попов 1

Магдалена Попов 1

Магдалена Попов 2

Магдалена Попов 2

Магдалена Попов 3

Магдалена Попов 3

21

Ива Трпчевска

7 год. од Скопје

Има некои песнички, кои се толку искрени и мили, на кои едноставно човек не може да остане рамнодушен, а да не се насмее слатко.

Ива Трпчевска 1

Ива Трпчевска 1

Ива Трпчевска 2

Ива Трпчевска 2

20

Вероника Гавровска

IV одд. од Босилово,

Струмичко

Вероника ни испрати ликови како од цртаните филмови и многу, многу срциња за сите дечиња.

Вероника Гавровска 1

Вероника Гавровска 1

Вероника Гавровска 2

Вероника Гавровска 2

Вероника Гавровска 3

Вероника Гавровска 3

Сандра и Силвија Трчулови 1

Сандра и Силвија Трчулови 1

Сандра и Силвија Трчулови 2

Сандра и Силвија Трчулови 2

15

Јана Велјановска

V одд. од с. Дедебалци,

Битола

Јана во својата песничка објаснува дека многу е важно да се помага дома и на тој начин им се покаже на членовите од семејството дека ги сакаме. 

Јана 1

Јана 1

Јана Велјановска

Јана Велјановска

Јана 2

Јана 2

14

Петар Ѓорѓиев

I одд. од Велес

Па колку убав цртеж нацртал Петар! Може да видиме дури и убав летачки автомобил! :)

Петар Ѓорѓиев 1

Петар Ѓорѓиев 1

Петар Ѓорѓиев 2

Петар Ѓорѓиев 2

13

Максим Апостоловски 

9 год. од Виница

Максим се одлучи да ни нацрта нешто во пастелни бои. Тој многу си ја сака својата сестричка и најсреќен е кога го викаат „бато“.

Максим Апостоловски 1

Максим Апостоловски 1

Максим Апостоловски 2

Максим Апостоловски 2

Максим Апостоловски 3

Максим Апостоловски 3

Кире 1

Кире 1

кире.

кире.

Кире Секуловски

Кире Секуловски

16

Кире Секуловски

IV одд. од с. Дедебалци,

Битола

Кире ни испрати еден куп срценца, таму ги има и баба и дедо! <3  

18

Петар Ивановски

IV одд. од с. Дедебалци,

Битола

Петар, пак, искористи различни материјали и бои за да ни покаже колку многу си го сака семејството.

Петар 1

Петар 1

Петар 2

Петар 2

17

Димитар Јовановски

V одд. од с. Дедебалци,

Битола

Димитар ни кажува дека не само што помагањето е корисно за сето семејство, туку тоа е и весела активност.

Димитар 1

Димитар 1

Димитар Јовановски

Димитар Јовановски

Димитар 2

Димитар 2

22

Бојан Јорданов

5 год. од Велес

Бојан многу убаво напишал на цртежот колку годинки има - 5,8 години :)

received_479409790526058

received_479409790526058

23

Јана Груевска

7 год. од Скопје

Од Јана дознаваме дека таа многу сака да се лула и тато да ја вози со автомобил. Сигурно кога ќе порасне ќе биде одличен возач. :)

Јана Груевска 4

Јана Груевска 4

Јана Груевска 3

Јана Груевска 3

Јана Груевска 2

Јана Груевска 2

Јана Груевска

Јана Груевска

24

Добрила Ѓорѓиева

7 год. од Струмица

Добрила си има две сестрички, едната од нив е нејзина близначка. И таа ни има испратено многу убав цртеж и состав. Погледнете подолу :)

Добрила Ѓоргиева 1

Добрила Ѓоргиева 1

Добрила Ѓоргиева 2

Добрила Ѓоргиева 2

Добрила Ѓорѓиева 3_edited

Добрила Ѓорѓиева 3_edited

11

Никола Темелков

I одд. од Велес

Малиот Никола неговиот свет - семејството, го држи со рачичка и многу си го сака своето братче Борјан. 

Никола Темелков

Никола Темелков

Никола Темелков 1

Никола Темелков 1

25

Ангела Ѓорѓиева

7 год. од Струмица

Ангела е сестричката близначка на Добрила. Тие имаат уште една помала сестричка, што се вика Симона.

Ангела Ѓорѓиева

Ангела Ѓорѓиева

Ангела Ѓорѓиева 2

Ангела Ѓорѓиева 2

Ангела Ѓорѓиева 3_edited

Ангела Ѓорѓиева 3_edited

26

Никола Илковски

I одд. од Велес

Малиот Никола ни испрати едно песниче, мало но слатко како него. :)

Никола Илковски 1

Никола Илковски 1

27

Теона Ѓошова

I одд. од Велес

Уште едно малечко девојче ни приреди изненадување. Теона ни ги нацрта рачињата на сите во семејството.

Теона Ѓошова

Теона Ѓошова

Теона Ѓошова 1

Теона Ѓошова 1

29

Сара Анчевска

I одд. од Велес

И кога е лудо и гласно, сепак е најсакано и незаменливо - семејството :)

Анчевска Сара

Анчевска Сара

Анчевска Сара 1

Анчевска Сара 1

30

Христијан Станчевски

9 год. од Скопје

Тато му дал многу убав совет на Христијан - семејството не треба да се лаже, зашто мама и тато, дада и бато најмногу те сакаат.

Христијан Станчевски 2

Христијан Станчевски 2

Христијан Станчевски 3

Христијан Станчевски 3

Христијан Станчевски 4

Христијан Станчевски 4

Христијан 1

Христијан 1

33

Исмет Фејзулоски

II одд. од с.Лабуништа,

Струшко

Исмет, пак, е благословен да живее со неговите баба и дедо и заедно да се радуваат на нивното среќно семејство. :)

Исмет цртеж

Исмет цртеж

Исмет

Исмет

Исмет 3

Исмет 3

32

Ејшан Фејзулоска

7 год. од с.Лабуништа,

Струшко

Колку е убаво кога семејството е сложно, како она на Ејшан. Таму само мир и љубов царува.

Ејшан

Ејшан

Ејшан 1

Ејшан 1

31

Ариана Бајрамоска

7 год. од с.Лабуништа,

Струшко

Малата разиграна пеперутка ни испрати прекрасен цртеж и убава песничка за тато, мама и бато :)

Ариана цртеж

Ариана цртеж

Ариана

Ариана

Ариана 3

Ариана 3

34

Ердина Беќироска

7 год. од с.Лабуништа,

Струшко

Ердина го чувствува семејството како среќа, затоа неизбежно го нацртала и Сонцето како го грее нејзиното семејство.

Ердина

Ердина

Ердина 1

Ердина 1

35

Кадир Алиоски

7 год. од с.Лабуништа,

Струшко

Кадир многу го сака семејството, а и боите, затоа ни нацрта нешто во сите бои :)

Кадир цртеж

Кадир цртеж

Кадир

Кадир

Кадир 3

Кадир 3

36

Талха Ќазимоски

7 год. од с. Лабуништа,

Струшко

Да имаш семејство е најубавото нешто на светот - 

прекрасна порака од Талха!

Талха цртеж

Талха цртеж

Талха

Талха

Талџа 1

Талџа 1

28

Сара Алексовска 

11 год. од Куманово

Сара си има едно братче, кое понекојпат знае да ја изнервира, ама таа многу си го сака и своето семејство не би го заменила за ништо на светот.

Сара Алексовска 2

Сара Алексовска 2

Сара Алексовска 1

Сара Алексовска 1

Сара Алексовска 3

Сара Алексовска 3

37

Сабија Демиралиеска

7 год. од с.Лабуништа,

Струшко

Сабија нè пренесува на една убава зелена ливада, каде среќно си ги поминува деновите со своето семејство.

Сабија

Сабија

Сабија 3

Сабија 3

38

Ханис Шерифоски

6 год. од с.Лабуништа,

Струшко

Ханис заедно со своите сестрички најмногу

ги сака мама и тато.  

<3

Ханис

Ханис

Ханис 1

Ханис 1

39

Хурем Шерифоска

6 год. од Велес

Хуарем е најбогата на свет, затоа што семејството прави да блеснува и секогаш да е насмеана.

Хурем

Хурем

Хурем 2

Хурем 2

40

Горазд Трајковски

10 год. од Скопје

Горазд ни испрати многу шарен цртеж, со прекрасни бои. На цртежот е неговото милениче, неговата сестричка и самиот тој во неговата општина Ѓорче Петров.

Горазд (1)

Горазд (1)

Горазд

Горазд

Горазд (2)

Горазд (2)

41

Шејла Исејноска

7 год. од с.Лабуништа,

Струшко

Шејла секогаш кога ќе се разбуди од лош сон, мама е тука да ја гушне и утеши. Каква добра мајка има Шејла!

Шејла цртеж

Шејла цртеж

Шејла

Шејла

Шејла...

Шејла...

Шејла 3

Шејла 3

42

Бојан Нечовски

8 год. од Битола

Во семејството на Бојан секој дарува безгранични прегратки. 

Колку убаво!

Бојан Нечовски 2 (2)

Бојан Нечовски 2 (2)

Бојан Нечовски 2 (1)

Бојан Нечовски 2 (1)

Бојан Нечовски 1

Бојан Нечовски 1

43

Илија Биковски

10 год. од Прилеп

Семејството на Илија му дава крилја, зашто мама е како ангел, тато е силен како лав, а братчето е слатко и мило.

output-4e861e18-c60f-41f5-9f7b-c3c616cf7319_axnJVxYg

output-4e861e18-c60f-41f5-9f7b-c3c616cf7319_axnJVxYg

processed-0ceabbed-f5ce-4da4-8a5d-2dae58e9683f_bYBER7Fh

processed-0ceabbed-f5ce-4da4-8a5d-2dae58e9683f_bYBER7Fh

44

Јоана Којдовска

 III oдд. од Битола

Јована, пак, има тато што е прв за хумор и постојано ја смее.

Јоана Којдоска 2 (2)

Јоана Којдоска 2 (2)

Јоана Којдоска 2 (1)

Јоана Којдоска 2 (1)

Јоана Којдоска 1

Јоана Којдоска 1

45

Алек Илиоски

II одд. од Гостивар

Па, колку интересен цртеж ни испратил Алек! Целото семејство во круг, сите фатени за раце - тоа е бескрајната поддршка.

Алек Илиоски 2

Алек Илиоски 2

Алек Илиоски

Алек Илиоски

Алек Илиоски

Алек Илиоски

46

Јована Дамческа

V одд. од Прилеп

Ех, мајката на Јована има само една мана... таа е на Јована слабата страна :)

Јована Дамческа 2 (2)

Јована Дамческа 2 (2)

Јована Дамческа 2 (1)

Јована Дамческа 2 (1)

Јована Дамческа 1

Јована Дамческа 1

47

Илијана Страчковски

III одд. од Битола

Илијана нејзиното семејство го спореди со букет, а секој од членовите е по еден цвет.

Илијана Страчковски (2)

Илијана Страчковски (2)

Илијана Страчковски (1)

Илијана Страчковски (1)

48

Јован Велески

10 год. од Прилеп

Јован со мама сака да меси кифли и да прави торти, а со тато сака да плива и да игра видео игри. И знае да мести рубикова коцка! 

Jovan-Veleski

Jovan-Veleski

Jovan-Veleski---Tekst

Jovan-Veleski---Tekst

Jovan Veleski 3

Jovan Veleski 3

49

Елина Лапоска

7 год. од с.Лабуништа,

Струшко

Цртежот на Елина е целиот во зелено - толку пријатно за очи. Нејзиното семејство е нејзиното „добро утро“! 

Елина цртеж

Елина цртеж

Елина

Елина

Елина...

Елина...

Елина 1

Елина 1

50

Елена Станчевска

12 год. од Скопје

Елена ни испрати навистина длабоки размислувања за семејството. Пофалба за нејзината остроумост.

Елена Станчевски (1)

Елена Станчевски (1)

Елена Станчевски (2)

Елена Станчевски (2)

Елена Станчевски (3)

Елена Станчевски (3)

Елена Станчевски (4)

Елена Станчевски (4)

51

Леонита Гавазовска

9 год. од Битола

Леонита ни нацрта едно големо, големо срце со картата на светот. Многу интересна претстава на нејзиното семејство.

Леонита Гавазовска 2 (2)

Леонита Гавазовска 2 (2)

Леонита Гавазовска 2 (1)

Леонита Гавазовска 2 (1)

Леонита Гавазовска

Леонита Гавазовска

52

Вахида Саитоска

 7 год. од с. Лабуништа,

Струшко

Во семејството на Вахида секое мало нешто знае да се цени и е убав и голем спомен.

Саитоска Вахида (2)

Саитоска Вахида (2)

Саитоска Вахида (1)

Саитоска Вахида (1)

53

Јана Зафировска

7 год. од Тетово

Семејството на Јана е прав рај, во кој на среќата ѝ нема крај. 

Слатка мала принцеза на тато!

Јана Зафировска (1)

Јана Зафировска (1)

Јана Зафировска (3)

Јана Зафировска (3)

Јана Зафировска (2)

Јана Зафировска (2)

54

Никола Кузмановски

8 год. од Битола

Никола ни ја нацрта земјината топка и едно голупче што носи мир. Тоа е неговото семејство - целиот свет и мирно детство.

Никола Кузмановски (3)

Никола Кузмановски (3)

Никола Кузмановски (2)

Никола Кузмановски (2)

Никола Кузмановски (1)

Никола Кузмановски (1)

55

Ванеса Давиткова

12 год. од Пробиштип

Ванеса ни дава голема поука на сите нас - колкава е празнината што останува кога еден од родителите го нема. Затоа, сите треба најмногу да си ги сакаме мама и тато!

Ванеса Давиткова  (1)

Ванеса Давиткова (1)

Ванеса Давиткова  (2)

Ванеса Давиткова (2)

Ванеса Давиткова

Ванеса Давиткова

56

Андријана Велевска

? год. од Могила,

Битолско

Андријана ни испрати цртеж во молив техника. Мама, таа и бато, од еден подруг агол.

Андријана Велевска

Андријана Велевска

57

Даниела Теова

12 год. од Велес

Даниела има голем талент за цртање, па сигурно би сакале да видиме уште цртежи од неа.

Што мислите? :)

Daniela_Teova_crtez

Daniela_Teova_crtez

Daniela_Teova_poetska

Daniela_Teova_poetska

Даниела Теова

Даниела Теова

bottom of page