top of page

НЕ Е ТОЧНО ДЕКА ЗА ТРАНС-ЛИЦАТА ЕДИНСТВЕНА ОПЦИЈА Е СМРТ ИЛИ ТРАНЗИЦИЈА - АРОН КИМБЕРЛИ, транс-мажАрон Кимберли е транс-маж,

т.е. жена што транзитирала со хормонска терапија и естетски операции за да изгледа на маж, основач на Алијансата на родово дисфорични лица во Канада, кој строго се спротивставува на родовата идеологија, трукањето на децата да почнат со медицински третмани за да личат на спротивниот пол и отворено кажува дека родовата дисфорија е психичко пореметување.


***

1. Можете ли накратко да ни кажете за Вашиот животен пат и Вашата транзиција?

Имам родова дисфорија откога паметам. Барем од 3-годишна возраст. Јас бев воспитуван како женско, но кога имав 19 години, ми беше дијагностицирана ретка интерполова состојба наречена овотестикуларно нарушување на половиот развој.


Мислам дека мојата родова дисфорија е поврзана со тоа, иако немам начин да знам со сигурност. Се обидов да живеам со мојота родова дисфорија како млада возрасна личност и се идентификував како лезбејка, иако никогаш не ми се чинеше исправно и не бев среќен. Експериментирав со начини да ја изразам мојата машкост. Го променив моето име во Арон кога имав 22 години.


Не ни знаев како да им објаснам на луѓето што чувствувам и се срамев од тоа. Исто така, тогаш не знаев дека е можна медицинска транзиција и кога дознав за тоа години подоцна, се чинеше невозможно и ризично. Во раните 2000-ти се преселив во Ванкувер и запознав неколку транс луѓе. Потоа околу 2007 година видов документарен филм на ТВ за транс деца, кој беше слично како моето искуство за родова дисфорија, па решив да транзитирам. Навистина не жалам за таа одлука, бидејќи се чувствувам многу поудобно да живеам како маж, но тоа не беше лесно. Како што стареам, помалку се грижам за тоа дали сум машко или женско. Не верувам во радикалната родова политика. Мислам дека, дури и ако луѓето решат да транзитираат, ни треба советување, кое ќе ни помогне да ја разбереме родовата дисфорија и да се справиме со неа на начини засновани на реалноста. „Потврда/Афирмација“ не е исто што и да ни дадете одговори зошто се чувствуваме вака. Кога отидов кај лекарите за помош, претпоставував дека разбрале каква е ова состојба и каков третман е најкорисен. Многу сум лут што открив дека тие навистина немаат поим. Тие не ми кажаа за сите истражувања што ги направиле психолози како д-р Бланшард и д-р Закер, и ја претставија медицинската транзиција како единствена вистинска опција. Тие само ни го даваат она што мислат дека го сакаме, но не знаев дека има други опции. Им верував дека го знаат тоа.


2. Имате деца, дали вашата транзиција го промени односот со нив?

Имам 4 деца- тинејџери. Ја посвоив ќерка ми кога беше бебе, пред 16 години. Таа знае дека транзитирав, но никогаш не ме познаваше како ништо друго освен како „тато“, затоа што транзитирав кога таа беше бебе. Моите 3 посиноци не знаат дека транзитирав. Отсекогаш ме знаеле како Арон. Мислам дека ниту едно од нив не беше многу погодено од мојата транзиција, освен слободното време што ми требаше да отпатувам во САД за операција на она „долу“. Тоа бараше слободно време од работа, патување и некои трошоци. Потоа имав компликации од таа операција за кои требаше околу една година да се решат со последователни операции. Сигурен сум дека изгубеното времето влијаеше на нив и на различните активности што можев да ги правам со нив - изгубеното време за годишен одмор итн. Но, тоа не го промени мојот однос со нив. Да ме познаваа пред да транзитирам, сигурен сум дека тоа ќе влијаеше на нив многу повеќе.


3. Вашето искуство за транс идентитетот Ве наведува да се залагате против примената на процесите на транзиција врз децата: можете ли да ги објасните главните причини за тоа?

Ретроспективно гледано, тоа е 20/20. Возрасните со тешка родова дисфорија, кои транзитираат подоцна во животот, гледаат наназад и посакуваат да можеле да транзитираат порано. Размислуваме за придобивките, како „ако не развив гради, тогаш немаше да ми треба мастектомија“. Ризиците од блокатори на пубертетот изгледаат мали во споредба со операциите што можевме да ги избегнеме. Но, навистина не знаеме со сигурност дека ќе ни беше подобро ако транзитираме порано. Можеби сè што ни треба е начин да сфатиме зошто се чувствуваме така и да бидеме разбрани од другите.


Проблемот е што предвидливоста не е 20/20. Немаме начин да знаеме на кои деца ќе им требаат овие доживотни интервенции, а на кои не. Бидејќи студиите покажаа дека приближно 84% од децата со родова дисфорија се откажуваат до пубертетот ако се остават на мира, мислам дека не треба да поддржуваме менување на нивните тела, доколку постои шанса на крајот да се чувствуваат удобно во сопственото тело.


Гледам и дека децата ги подготвуваат да се идентификуваат како транс. Овде, во Канада, тие се учат на квир теоријата во државните училишта уште во градинка. Видете го на пример овој случај за човекови права: Шест годишно девојче на училиште го учат дека „девојчињата не постојат“: случајот е прифатен на суд. Тие, исто така, имаат отворен пристап до социјалните мрежи и добиваат дезинформации за овие состојби. Тие земаат култура, а не клинички информации засновани на докази. Поради ваквото нивно подготвување, мислам дека децата не можат да дадат информирана согласност за медицинска транзиција. Децата не се соодветно информирани. Тие не се учат дека многу луѓе доживуваат родова дисфорија од мноу различни причини. Тие не треба да бидат „транс“ или во транзиција само затоа што имаат родова дисфорија.


Тие, исто така, не се соодветно информирани за ризиците и тешкотиите од медицинската транзиција. Лекарите не сакаат да изгледа како дека ги обесхрабруваат клиентите, па затоа недоволно информираат за тоа какви се овие процедури во суштина. Не се виножита и еднорози.


4. Каков совет би им дале на децата и адолесцентите, кои сакаат да направат транзиција и мислат дека тоа е единствениот начин да бидат среќни?

Би им предложил да станат љубопитни за тоа кои се луѓето со родова дисфорија пред медицинската транзиција да постои како опција. Постоевме и често напредувавме низ вековите. Едноставно не е точно дека единствените опции се смрт или транзиција. Понекогаш родовата дисфорија поминува сама од себе. Другите луѓе ја чувствуваат, но учат да се справат со тоа. Медицинската транзиција може да им помогне на некои луѓе, но ја влошува родовата дисфорија за други. Тогаш што? Лекарите немаат начин да знаат кој ќе има корист од медицинската транзиција, а кој не. Често, тоа помага некое време, но потоа престанува да делува. Зошто да поминете низ целата болка и трошоци само за да се чувствувате уште полошо? Би им рекол да гледаат неколку видеа за детранзиција. Сите тие луѓе мислеа дека транзицијата е нешто што и тие треба да го направат во тоа време. Сега се каат и мораат да живеат со своето променето тело. Дали тоа би било подобро или полошо отколку да имате дисфорија? Дали е можно тие да се геј, но имаат проблем да го прифатат тоа? Дали е можно тие да ја гледаат транзицијата како лесно решение за некои од тешките работи со кои се соочуваат? Во ред е да се биде поинаков вид на девојка или поинаков вид на момче. Дали истражиле каква девојка или момче би можеле да бидат? Медицинската транзиција не може да ги направи исти како спротивниот пол, тоа едноставно не е можно. Значи, без разлика дали ќе транзитираат медицински или не, ќе треба да се прифатат себеси и своето уникатно патување. Ако можат да научат да го направат тоа без да го променат своето тело, тоа е идеално.


5. Се чини дека велите дека ако сега се вратите во Вашата предтранзициска ситуација, но со знаење за тоа што вклучува патеката на медицинската транзиција, ќе постапевте поинаку. Дали е ова точно? Што би сметале како алтернативен пат?

Прво, би отишол на повеќе советувања и би научил повеќе за тоа што е родова дисфорија и кои се сите мои опции. (Иако е тешко да се добијат такви информации денес). Мислев дека знам сèшто треба да знам, но не знаев. Бев толку очаен да се чувствувам подобро и да се вклопам, што навистина не размислував исправно. Сега се чувствувам добро во врска со мојот избор, но не сум сигурен дека сето тоа беше неопходно. Се каам што направив операцијата „долу“, бидејќи имав компликации и исходот не е онаков каков што очекував. Чувствувам дека бев наведен што да очекувам. Тоа всушност ја влоши мојата дисфорија, а не ја подобри.


6. Каков став можете да им препорачате на родителите, чие дете се декларира дека е транс?

Некако, треба да им помогнеме на децата да разберат дека „транс“ е нешто што ние го измисливме како концепт. Тоа не е медицински термин. Треба да се спротивставиме на квир теоријата што ја учат, затоа што тоа прави најголема штета, без разлика дали на крајот ќе бидат транс или не. Не е дека е „лошо“ да се биде транс. Само што тоа е збор што всушност не значи ништо и предизвикува конфузија.


Родовата дисфорија не е идентитет, култура или начин на живот - тоа е состојба (болест). Сфатете што е вистинскиот проблем. Дали е родова дисфорија или е нешто друго? Родовата дисфорија е реална, но има многу различни причини поради кои луѓето ја доживуваат. (Интерполови состојби, да се биде геј или лезбејка, автогинефилија, аутизам, шизофренија...) Родовата неусогласеност е во ред. Во ред е да се биде мажествено девојче или женствено момче. Навистина е важно да бидеме неутрални со нашите деца и да им дадеме до знаење дека ќе ги сакаме без разлика на сè. Дозволете им да истражуваат во однос на нивниот полот со кој се родени колку што е можно повеќе. Научете ги дека полот е повеќе од стереотипи. Ако е девојче што сака спорт и автомобили, тоа не значи дека е транс момче. На девојчињата им е дозволено да ги сакаат тие работи. Кажете им ако навистина им е потребна медицинска транзиција како возрасни, ќе ги поддржите, но тоа е одлука што треба да се донесе како возрасен, а не како дете.


7. Како реагирате на дете, кое станува очајно кога бара блокатори на пубертетот, а од него се бара да почека? Каква алтернатива можете да предложите.

Признајте ја и потврдете ја нивната вознемиреност, но објаснете дека има ризици од земање блокатори на пубертетот и дека нема доволно истражувања за нив. Пубертетот е вознемирувачки за многу луѓе. Тоа е всушност прилично нормална работа да се чувствува. Пубертетот не е само за физички промени - тоа е и за развојот на мозокот и социјалниот развој, а запирањето на пубертетот може да ги наруши тие важни развојни промени. Понекогаш, луѓето треба да се соочат со пубертет за да ја решат својата родова дисфорија. Пружете им поддршка на децата, за да се справат со вознемиреноста што ја чувствуваат, ако е тоа премногу за нив. Охрабрете ги да најдат начини да се изразат на други начини, како на пример избор на облека, стилови на фризура итн. Охрабрете ги да се отворат и да најдат зборови за да кажат како се чувствуваат и зошто. Неземањето блокатори на пубертетот не значи дека тие не можат да се одлучат за медицинска транзиција како возрасни. Всушност, за оние што се родени како момчиња, резултатите од операцијата се подобри ако не земаат блокатори на пубертетот. Блокаторите на пубертетот го спречуваат растот на пенисите на момчињата - тогаш нема доволно пенисно ткиво за подоцна да се преврти во вагинален канал. Во таков случај, треба да се користи дел од нивното дебело црево, што е покомплицирано.


8. Родителите често се соочуваат со алтернатива оптеретена со вина: или го поддржувате вашето дете во неговата транзиција или сте лоши родители. Можеби дури да бидете одговорни за евентуалното самоубиство на детето. Каков коментар би дале на ова?

Го отфрлам мислењето дека сите луѓе со родова дисфорија низ историјата се самоубиле. Каква ужасна порака им се испраќа на децата денес. Дали животот на лезбејките машкуданки пред 100 години не вредеше да се живее? Транс-активизмот е прилично хомофобичен и сексистички.


Можеме да се справиме со сите предизвици ако можеме да најдеме смисла во нив и да се чувствуваме поврзани со другите. Многу луѓе се справуваат со секакви тешки работи. Многу од тие статистики за самоубиствата се извртени. Некои луѓе лажат за да го добијат тоа што го сакаат. Некои лекари ги учат луѓето да лажат за да го добијат она што го сакаат. Некои од тие луѓе беа со самоубиствени склоности, но поради други причини, не поради родовата дисфорија. Родовата дисфорија може да биде тешка, но не е смртна казна. Научете ги децата дека се сакани поради тоа што се, а не дека се болни и безнадежни. Ако им кажеме на децата дека да имаат родова дисфорија е толку ужасно, што би било подобро да се умре, секако дека децата ќе се чувствуваат лошо во врска со себе.


9. Според вас, дали за нелагодноста да се биде во тело на девојче или момче би можело да се најде друг лек, освен родовата транзиција?

Да. Помага да се има чувство за себе што нема никаква врска со полот. Опседнатоста со полот ја влошува родовата дисфорија. Многу од машкуданките жени што ги запознавам низ годините имаат родова дисфорија, но тие се горди што се машкуданки. Тие најдоа заедница и значење за себе, што е помоќно од нивната родова дисфорија. Целото наше чувство за смисла и вредност не треба да се темели на тоа како изгледаат нашите тела или што мислат другите за нас. Мислам дека ако децата се чувствуваат поврзани и имаат чувство за цел, нивната родова дисфорија би можела да се совлада.


10. Честопати, едноставното преиспитување на прикладноста на процесот на транзиција кај младо лице со родова дисфорија, се смета за трансфобично однесување. Сепак, Вие самите сте транс-маж и работите да ги заштитите децата од вклучување во овие процеси на транс идентитет пред да пораснат. Што мислите за овие обвинувања за трансфобија?

Жал ми е што транс-активизмот дојде до тој степен што дури и ме нарекуваат трансфобичен затоа што сум искрен. Некои луѓе, се чини, дека не можат да разберат дека квир теоријата е одвоена од родовата дисфорија. Квир теоријата е само теорија. Дали веруваме или не во тоа е опционално. Јас сум повеќе од само теорија. Не верувам во тоа и сè уште сум транс. Сум имал интеракција со стотици квир и транс луѓе во текот на мојот живот. Имам слушнато толку многу приказни, што знам дека не сме сите исти. Се согласувам со типологијата на д-р Бланшар - иако тој не ги опфати сите типови. Некои „транс“ луѓе никогаш не доживеале родова дисфорија. Ги лажеле своите лекари за да земат хормони. Не знам зошто. Некои рекоа дека транзитирале од „политички причини“. Има толку многу причини зошто некој не се чувствува удобно во своето тело или со својот пол.


Сега, направивме да изгледа убаво да се биде транс и децата се збунети. Треба да ја преиспитуваме прикладноста на транзицијата. Тоа е голема работа! Ако некои се чувствуваат „нападнати“ или дека не постојат, затоа што ние не веруваме во нивниот наратив заснован на квир теорија, тогаш тие го конструирале целиот свој идентитет врз основа на теорија. Тоа е прилично тажно. Ако не ја признаеме вистинитоста на нашата состојба, тогаш не можеме да бидеме навистина сакани. Претпочитам неколку луѓе да ме нарекуваат трансфобичен отколку никогаш да не сум сакан онаков каков што сум. Луѓето, кои ова го нарекуваат трансфобија, поради некоја причина се плашат да ѝ погледнат во очи на вистината. Тие заслужуваат сочувство, но не треба целиот свет да прави заговор со штетна фантазија само за да поштеди неколку луѓе од вознемиреност. Луѓето треба да добијат помош за нивната вознемиреност.


---------------------------


Преведе од англиски: К.Д.


Извор: Gender Dysphoria Alliance - Interview with GDAC Founder12 views0 comments

Comments


bottom of page