top of page

ШТО, ПОБОГУ, Е ДВИЖЕЊЕТО „2SLGBTQQIA+“?

Автор: Малколм Кларк, ТВ продуцент

ЛГБТ движењето почнува да се однесува повеќе како религиозен култ отколку како лоби за човекови права. И тоа не е само поради ловот на вештерки што го спроведува против своите критичари, туку и поради неговото бегство од здравиот разум и неговото прифаќање на магичното размислување.


Овој ирационализам најдобро се илустрира со нивното неодамнешно прифаќање на терминот „двоен дух“ (често скратен како „2S“ од “two (2)-Ѕpirit“), кој во Северна Америка е додаден на постојано растечкиот акроним на лобито, што значи дека сега се очекува да се обраќаме на - земете длабок здив – „заедницата 2SLGBTQQIA+“.


Терминот „двоен дух“ првпат беше официјално одобрен на конференцијата на домородните американски геј активисти во 1990 година во Винипег во Канада. Тоа е сеопфатен термин кој вклучува повеќе од 150 различни зборови што ги користат различни северноамерикански домородни / индијански племиња за да го опишат она што денес го сфаќаме како геј, транс или различни форми на родова неконвенционалност, како што е другополово облекување (cross-dressing). Луѓето со два духа, објави конференцијата, ги комбинираат мажествените и женствените духови во едно.


Од самиот почеток, целата работа мирисаше на мистично глупирање. Мајра Ларами, жената која го предложи терминот во 1990 година, рече дека ѝ го дале духовите на предците кои ѝ се појавиле во сон. Духовите, рече таа, имаа и машки и женски лица.


Неверојатно, но три децении подоцна, има познати личности и политичари кои го поддржуваат концептот или дури се идентификуваат како „двоен дух“. Терминот се најде во еден од претседателските прогласи на Џо Бајден и е постојана карактеристика на наивнотоблеење на канадскиот премиер Џастин Трудо за „правата на 2SLGBTQQIA+ заедницата“.


Успехот на терминот несомнено делумно се должи на „белата вина“. Постои тенденција што било домородно да се поврзе со изгубената мудрост која е невозможно за белците да ја сфатат. Откако Марлон Брандо го прати „Апачи“ активистот Сачин Литлфедер („Мал пердув“) да го прими Оскарот во 1973 год., ништо друго не сигнализираше етничка супериорност колку тоа некој да носи пердуви на главата.


Проблемот е што многумина ќе веруваат во речиси секоја глупост што ќе им се каже за домородните Американци. Ова е отворена покана за фалсификат. Г-ѓата Литлфедер, на пример, можеби изградила кариера како симбол на женственоста кај Индијанците. Но, по нејзината смрт минатата година, беше разоткриено дека таа била член на едно од најбрзо растечките племиња во Северна Америка: Претендијанците, или Преправачите. Нејзиното вистинско име беше Мари Луиз Круз. Таа е родена од бела мајка и татко Мексиканец, а нејзиното наводно индијанско наследство било едноставно целото измислено.


Па така, и поголемиот дел од модерниата „двата духа“ комедија е исто толку лажна. Како прво, тоа е претставено како признание за почитта што индијанските племиња наводно ја покажувале на поединци кои се родово неусогласени. Сепак, многу од зборовите што терминот „двоен дух“ефективно ги заменува се погрдни зборови.


Навистина, постои запрепастувачки опсег на ставови за „дводуховните“ меѓу повеќе од 500 одделни домородни племиња на Индијанци во Северна Америка. Одредени племиња можеби биле опуштени за, да речеме, женствените мажи. Други не биле. Во својата историја на хомосексуалноста, „Изградба на хомосексуалноста“ (1998), Дејвид Гринберг истакнува дека оние кои сега се нарекуваат „два духа“ биле исмејувани од племето Папаго, гледани со презир од Чокта, омразени од Кокопа, третирани од Седумте Нации со „најголем презир“ и „исмејувани“ од Сиуксите. Во случајот со племето Јума, кои живееле во денешно Колорадо, дводуховните понекогаш биле третирани како предмети за силување од страна на младите мажи од племето.


Противречностите и некохерентноста на етикетата „со два духа“ може да се објаснат со еден непријатен факт. Проектот од првиот ден беше обликуван со комплетни „сакам кажам, не знам речам“ глупости. Конференцијата во 1990 година, која го усвои терминот, беше инспирирана од антолошката книга „Живеејќи го духот: геј индијанска антологија“, објавена две години претходно. Нејзините есеи беа составени и уредени од млад бел академик, по име Вил Роско. Тој беше историски советник на конференцијата и неговата работа за геј луѓето во индијанската културолошка историја – специјален жанр во 1980-тите - стана вообичаена мудрост на оваа тема.


А делото на Роско, пак, има сопствена неверојатна приказна за потеклото. Во 1979 година, тој им се придружил на преку 200 други голи геј мажи во пустината во Аризона на настанот наречен „Духовна конференција за радикални самовили“. Тука го запознал Хари Хеј, човекот кој ќе стане негов духовен ментор и чија биографија тој ќе ја напише. Настанот бил замисла на Хеј и бил поттикнат од неговото убедување дека животите на геј мажите станале духовно празни и доминирани од плиткиот консумеризам. Три дена, Роско и другите мажи барале духовна обнова во медитација, пеење и часови по индијанско танцување. Имало и часови по авто-фелацио, за некој да не се посомнева дека ова не е настан за геј мажи.


Да се каже дека Хеј, кој почина во 2002 година, бил ексцентричен, значи радикално да се потцени неговата чудност. Како прво, тој бил гласен поддржувач на педофилијата. Како таков, тој еднаш однел сендвич даска на Прајд маршот,изјавувајќи дека „НАМБЛА чекори со мене“, т.е. НАМБЛА се однесува на групата за застапување педофилија, Северноамериканското здружение за љубов меѓу мажи и момчиња (North American Man / BoyLove Association - NAMBLA). Хеј, исто така, верувал дека геј мажите се посебен трет пол на кои им биле дадени шамански моќи. Според Хеј, овие моќи биле признати и почитувани од претхристијанските народи, од Античка Грција до, сигурно погодувате, домородните племиња на Северна Америка: Индијанците.


Со години, Хеј експериментирал со шамански ритуали на прочистување со пот, и се облекувал во индијанска облека на начини кои сега би биле критикувани како културно присвојување. И покрај ова, Роско ја превзел некохерентната теза на Хеј - дека родовото менување и духовното просветлување одат рака под рака - и ја претворил во дел од историјата на Индијанците.


Не е за изненадување што работата на Роско е полна со дупки и мрзливи претпоставки. За да докаже дека луѓето со два духа се комбинација на женските и машките духови, Роско барал докази за родово несоодветно однесување меѓу индијанските племиња. Проблемот бил што тој морал главно да се потпре на записите на белите доселеници, кои пак малку ги разбирале домородните култури. И дури и кога не се потпирал на тие извори, Роско сепак избрзал до погрешни заклучоци.


Да ја земеме на пример, приказната за Орелот Кој Трча (Running Eagle), „девицата жена-воин“ од племето Блекфит („Црни стапала“), која Роско беше првиот што ја означи како „двоен дух“. Како девојче, таа се побунила против вообичаените женски задолженија и инсистирала да ја научат како да лови и да се бори. Таа станала познат воин и изјавила дека никогаш нема да се омажи или да му се потчини на маж.


Се разбира, ништо од ова навистина не значи дека Орелот Кој Трча (RunningEagle) била „двоен дух“ или дека племето од кое таа потекнува било составено од ЛГБТ пионери. Тоа само покажува дека племето Блекфит биле доволно паметни и приспособливи за да препознаат боречки талент кај една девојка и биле способни добро да ја искористат извонредната индивидуа. Сепак, описот на Роско за неа стана евангелие, а Орелот Кој Трча сега бескрајно се наведува како пример за „двоен дух“.


Ова е мозокоубивачки редуктивен пристап. Се заснова на претпоставката дека она што го сметаме за женски и машки особини се фиксни и стабилни низ времето и културите. Тоа уверување налага дека ниту еден маж или жена меѓу Индијанците кои некогаш прекршиле родово табу или не ги исполнувале очекувањата, не можат да бидат ништо друго освен „двоен дух“. Ова е родова полиција на стероиди.


Терминот „со два духа“, исто така, им прави длабоко лоша услуга на домородните американски култури. Се претпоставува дека 500 различни племиња биле во исто време и хомогени и статични. Како што тврди новинарката Мери Анет Пембер, самата со потекло од племето Оџибве, тоа исто така ги брише „посебните културни и јазични разлики што домородните народи ги имаат и се од клучно значење за нивниот идентитет“.


На некој начин, не е воопшто изненадувачки што тврдоглавото „2SLGBTQQIA+“ се прицврсти на „два духа“, измислен термин со лажно педигре. Далеку е од тоа дека им оддава почит на домородните американски култури со целото нивно богатство, туку напротив, тоа ги искористува за да направи евтина политичка поента. Хари Хеј и неговите колеги авто-фелатори би биле горди.


Извор: Spiked

Comments


bottom of page