top of page

ОСТАВЕТЕ ГИ ЖЕНИТЕ ДА ЗБОРУВААТ - РЕПОРТАЖА ОД АВСТРАЛИЈА

Изминатиот викенд, претставници од огранокот на Коалицијата за заштита на децата во Австралија присуствуваа на „Оставете ги жените да зборуваат“, настан организиран од познатата активистка за женските права и заштита на децата од родовата идеологија, Кели Џеј Кин од Англија.Кели Џеј Кин е веќе неколку недели на турнеја низ повеќе градови во Австралија и секаде е пречекана од агресивни антипротести организирани од транс-активисти што се залагаат за „родова еднаквост“, со цел да ја замолчат. Исто така, и левичарските медиуми не ја пропуштаат можноста да ја етикектираат и оцрнат, но таа е упорна и не се откажува од својата парола „Јас никогаш не сум губитник“.


На настанот што се оддржа во саботата на 18-ти март, пред Парламентот во Викторија имаше неколку стотици присутни и повеќе говорници, жени од различни слоеви, различни професии и различни убедувања, меѓу кои и Кетрин Дејвс и Моира Диминг од Либералната партија, и претставници на ЛГБ заедницата. Воочливо беше тоа што на страната на мирниот протест што беше организиран од Кели Џеј Кин, се вееше и шареното знаме, со што јасно се даде до знаење дека транс-активистите воопшто не се залагаат за правата на лезбејките, хомосексуалците и бисексуалците, како што тврдат.Жените зборуваа и изразија револт против нивното насилно бришење од историјата со тоа што се нарекувани „носители на матки“, „носители на вагини“, „цис“ и сл. навредливи изрази, револт за тоа што му наштетуваат на психофизичкиот развој на децата и револт за тоа што, за да ја спроведат својата агенда, транс-активистите ги цензурираат сите со спротивно мислење.На настанот самоиницијативно се појавија и група мажи од Националното социјалистичко движење облечени во црно и со маски, кои држеа транспарент со пораката „Уништете ги фриковите педофили“.Очекувано, транс-активистите имаа организирано контра-протест, на кој повторно ја покажаа својата агресивна и насилничка страна. Иако имаше силно обезбедување од многубројна полиција, како и коњаница, кои имаа формирано кордон за да ја заштитат Кели Џеј и оние што се дојдени да ги чујат говорите, сепак се случија неколку инциденти предизвикани од страна на транс-активистите од Мелбурн. Имаше неколку напади, пришто во едниот транс-активист се обиде да го истргне австралиското знаме од рацете на еден од групата мажи во црно, а во друг инцидент се случи кога младо момче што се идентификува како жена, нападна една од говорничките, повозрасна жена, ѝ го истргна микрофонот од рацете и налудничаво почна да вриска дека ги поддржува трансродовите „права“ (да, ова на видеото е момче). Една жена заврши и во болница, a полицијата уапси најмалу двајца транс-активисти (снимка од апсењето).Бидејќи транс-активистите почнаа физички да ги напаѓаат и да ги повредуваат полициските коњи со цел да го пробијат кордонот и да ги нападнат жените, Кели Џеј реши да го заврши настанот 15-тина минути порано.


Повеќе на Тwitter

Преносот во живо на YouTube

Целосна снимка од подруг агол на Facebook

Comments


bottom of page