top of page

БЕЛГИСКА ПРОГРЕСИВНА ПОЕТЕСА ВЕЛИ ДЕКА ТРЕБА ДА ПРИФАТИМЕ ДЕКА СИТЕ ИМАМЕ ПЕДОФИЛСКИ ТЕНДЕНЦИИ


Дaлфин Лекомптe, поетеса и активистка за правата на ЛГБТИ+ лицата, која е вработена во општината на Бриж, Белгија, напиша отворено писмо дека не треба да се демонизираат педофилите, туку треба да се прифатат.


Дaлфин Лекомптe напиша писмо како одговор на истрагата на еден фламански актер обвинет за сексуално злоставување на мали деца. Лекомпте тврди дека педофилите се „маргинализирана, ранлива група, која со години се третираат како болни ѓубриња од пристојната моралистичка заедница“. И покрај големиот револт за нејзините забелешки, таа сè уште е вработена во општината на Бриж.


Градскиот совет соопшти дека иако не се согласува со забелешките на Лекомпте, таа има право на слободен говор, јавува радиодифузерот ВРТ.


Лекомпте тврди дека секој човек во еден даден момент го привлекува невиноста и младоста.


Повиците за нормализирање на педофилијата станаа почести во прогресивните кругови; како на пример, написите во Салон напишани од „доблесниот педофил“ Тод Никерсон, кој пишува за сексуална привлечност кон петгодишно дете.


Во 2018 година, Неон Нетл извести за говорник на Ted Talks TEDx, кој ја повика јавноста да ги прифати педофилите такви какви што се, тврдејќи дека „природно“ е возрасните да сакаат да силуваат деца.


Предавачот на организацијата ТЕД предизвика бес откако ги оквалификуваше оние кои не ја одобруваат педофилијата како „незрели“, тврдејќи дека „јавната перцепција за педофилите мора да се промени“.


Како одговор на реакцијата, организаторот на ТЕД се обиде да го прикрие контроверзното предавање на германски студент по медицина на Универзитетот во Вирцбург, насловено како: „Зошто нашата перцепција за педофилијата треба да се промени".


Пред неколку години и Никола Шиндре, ЛГБТИ+ активист, се изјасни со исти ставови дека нема ништо лошо во педофилијата, по што следеше бурна реакција од народот. Меѓутоа, тоа не беше пречка за ЛГБТИ+ заедницата, во присуство на поранешниот премиер Зоран Заев, да му оддаде признание на Шиндре за неговиот ЛГБТИ активизам.-------------------------


Извор:

Comments


bottom of page