top of page

СЕ ДЕКЛАРИРА КАКО ЖЕНА, А ОД НЕГО ЗАБРЕМЕНИЛЕ 2 ЗАТВОРЕНИЧКИ


Две затворенички забремениле од маж, кој се самоидентификува како жена и својата затворска казна ја отслужува во женски затвор во Њу Џерси (САД).


Според извршниот директор на Министерството за поправни затвори, делото не бил чин на насилство, туку и двете затворенички согласно стапиле во сексуални односи со трансродовото лице.


Од вкупно 800 затворенички во затворот, 27 се мажи што се самоидентификуваат како жени, поради тоа сè уште не е познато дали станува збор едно исто или различни транс-лица.


Тој затвор е единствен во државата кој не бара од транс-лицата да имаат извршено операција на своите гениталии за да ја делат ќелијата со жени-затворенички.


-------------------------


Извори:84 views0 comments

Comments


bottom of page