top of page
girl friends hands piled togethger_edited_edited.jpg
Горе

ПРОЕКТИ

Image by Avel Chuklanov

ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊА

Convention

НАСТАНИ

Image by Morgan Harper Nichols

КУРСЕВИ И ОБУКИ

Revewing Graphs

ИСТРАЖУВАЊА

Едукативни предавања

Д-р Мириам Гросман 

Дипломира медицина на Универзитетот во Њујорк. Остварува стаж од областа на педијатријата во болницата Бет Израел во Њујорк и завршува специјализантско стажирање по психијатрија, проследено со стипендија за детска и адолесцентна психијатрија во болницата North Shore-Cornell University Medical College. Во период од 12 години работи во Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA) во студентските советодавни служби, каде речиси сите нејзини пациенти се студенти на возраст од 18-30 години. За нејзиното искуство од работата со студентите пишува книга, за потоа активно да пристапи кон систематско изучување на сеопфатното сексуалното образование (ССО), како започнало и што тоа претставува денес.

Тема на предавањето: Што е тоа род? - дел 1

Линк до видеото: Д-р Мириам Гросман: Вистината за родот - дел 1

Веб страницата на Д-р Гросманwww.miriamgrossmanmd.com   

199556948_1012566406151294_922154068434428113_n.jpg

Д-р Мириам Гросман 

„Овде сум да ве предупредам, во најсериозна смисла на зборот, дека родово-сензитивниот тренинг, како што е дизајниран од IPPF, е опасен за најголемиот дел од децата и семејствата. Една од таквите опасни идеи е дека полот е независен од биологијата. Нам ни е кажано, а и вашите деца ќе бидат образувани во тој дух преку родово-сензитивното образование, дека полот (да се биде момче или девојче) не е определен од хромозомите или анатомијата, туку дека е определен од чувствата. Родовата сензитивност ќе ги учи децата дека тие се оној кој тие мислат дека се. И дека тоа е она што е важно, нивните мисли и чувства. А не нивната биологија. И не нивното физичко тело“.

Тема на предавањето: Што е тоа род? - дел 2

Линк до видеото: Д-р Мириам Гросман: Вистината за родот - дел 2

Веб страницата на Д-р Гросманwww.miriamgrossmanmd.com   

209194669_543663507010072_1660381069263196171_n.jpg

Стефани Вин

- брачен и семеен терапевт - 

Разговoр со Стефани Вин, брачен и семеен терапевт од Орегон (САД). Стефани сподели со нас голем дел од нејзиното искуство околу родовата дисфорија и родовата идеологија, како и голем број совети за нашите психотерапевти од Македонија и родителите кои се соочуваат со проблеми кои влечат корен од индоктринацијата на нивните деца со идејата дека родот/полот може да се менува.

 

Стефани посебно ја нагласи нелогичноста на трансродовиот наратив, според кој од една страна оние што се нарекуваат себеси „трансродови“ велат дека нивната состојба не е ментално пореметување и дека сè е во ред со нив, а од друга страна бараат упати од психијатри за медикаменти и операции.

Тема на предавањето: Родова идеологија наспроти родова дисфорија

Линк до видеото: Отворен разговор со Стефани Вин, брачен и семеен терапевт 

Веб страницата на Стефани: www.sometherapist.com   

видео кавер.jpg
НАСТАНИ

ОБУКА СО ADF International

- највлијателната организација на адвокати во светот - 

Од 9. до 10. февруари, заедно со нашите соработници од ADF International, одржавме дводневен семинар т.е. обука за адвокати, граѓански активисти, политичари и професионалци од областа на законодавството во Македонија и нивно вмрежување.

 

Ова е прва средба од ваков тип, на која се говореше за слободата на мисла, говор и изразување, родителските права, бракот и семејството, како и правото на вероисповед.

Повеќе детали може да прочитате тука

 

Screenshot 2024-03-05 12.30.51 AM.png
javna tribina.jpg

ЈАВНА ТРИБИНА ЗА ОБРАЗОВНИ РЕФОРМИ

пред Собрание на Република Македонија

Теми на Трибината: Дигитализација, инклузивност, родова рамноправност, меѓупредметна интеграција, останати реформи во основното и средно образование

Целта на Трибината е оценување на уставноста на:

- Закон за основно образование
- Концепција за основно образование
- Закон за учебници и наставни материјали во основното и средното образование

Говорници: Родител на типични деца, родител на атипични деца (посебни потреби), наставник, педагог, психолог, социолог, невролог, дефектолог, офталмолог други стручни лица

Линк до видеотоГРАЃАНСКИ ИНИЦИЈАТИВА ЗА ОБРАЗОВНИ РЕФОРМИ

01.jpg

 „МОЕТО СЕМЕЈСТВО Е МОЈОТ СВЕТ“

- конкурс за најубава писмена творба и цртеж -

Конкурс за деца од 7 до 13 години за најубава песничка или состав, 

во која ја опишуваат својата љубов за мама и тато, дада и бато,

кажуваат зошто ги сакаат најмногу на свет и ни набројуваат за секој посебно

неколку позитивни карактеристики. Воедно, напишаното е и во форма на цртеж.

Повеќе детали за конкурсот може да најдете тука

download (13).jpg

 

„ДО МОЕТО НЕПОЗНАТО ПРИЈАТЕЛЧЕ“

новогодишна игра за деца од 1-во до 9-то одделение

Целта на оваа игра е, покрај забавата, децата да ги развијат

своите комуникациски и креативни вештини, да стекнат емпатија еден кон друг,

како и да им се даде можност за нови пријателства.

Учесниците изработуваа новогодишен украс / лампион и новогодишна честитка,

и  ја адресираа до непознато пријателче со најубави желби за Новата 2023 година.

Тие  беа поделени во групи по двајца, и на секое дете ќе му беше дадена

адресата на неговиот партнер, на која ги испрати украсот и честитката.

Повеќе детали за конкурсот може да најдете тука

Истражувања
Биди и ти Дедо Мраз 2023.jpg

 „БИДИ И ТИ ДЕДО МРАЗ“

- ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА-

Новогодишна игра за родителите во текот на месец јануари:

Разубавете ја новата година на едно или повеќе социлано загрозени дечиња. 

Подарете новогодишно пакетче или нешто по ваша желба и пишете ни какво 

беше вашето искуство кога подадовте рака на едно невино малечко детенце.

Повеќе детали за акцијата може да најдете тука

ТРАНС (НОН) СТОП

- ЈУНИ - месец на документарци

Информираноста е основно начело за решавање на секој проблем. 

Бидете дел од првата активност на проектот:

„Одговор на радикалната родова идеологија и движењето против семејството“

Секоја недела во јуни 2022, по еден документарен филм. 

Дали има разлика меѓу половите  I  Што е тоа трансродовост и како медицински се третира  I  Каква улога игра политиката I  Колкава е штетата врз децата

- сето тоа низ призмата на науката и медицината 

Линкови до видеата:

Дел 1 - ТРАНС ВОЗ: ДЕТРАНЗИЦИЈА

Дел 2 - РЕПОРТАЖА: ТРАНС ДЕЦА

Дел 3 - ТРАНС ВОЗОТ

визуел банер (1).png

 

„РОДОВА ТРАНСФОРМАЦИЈА:

Нераскажаните реалности“

документарна драма снимена по вистинска приказна,

добитник на 9 филмски награди и признанија

Вистинска приказна, која открива што всушност се случува со оние кои почнале да го „менуваат“ својот пол, импликациите од таквата постапка, финансиските интереси зад трансродовото движење, како и политичките и општествените механизми кои се во игра и скриените реалности зад наративот за социјална правда. Ја обработува комплексноста на трансродовото движење и како тоа се одразува врз младите, преку влијанието на образованието и социјалните медиуми.

Филмот е бесплатно достапен до ноември 2024 г. на следниот линк.

филм флаер.jpg
bottom of page